Behörighet, befogenhet och överskridande
Skillnaden mellan behörighet och befogenhet och hur dessa överskrides förklaras genom ett exempel:
Du ska ska köpa en bil som du hittat på Blocket. Du kan inte åka själv utan ger en vän i uppdrag att åka och köpa bilen i ditt namn. Du skriver en fullmakt till din vän!
I fullmakten skriver du att din vän ska köpa bilen till dig i ditt namn. Detta är behörigheten, dvs att din vän är behörig att köpa bilen i ditt namn.
Innan din vän åkte sade du till honom att försöka köpa bilen för 50 000 kronor, men att du är beredd att betala upp till 100 000 kronor för bilen. Detta är befogenheten, dvs hur mycket bilen maximalt får kosta.
Naturligtvis vill du inte att säljaren ska veta att du är beredd betala 100 000 kronor för bilen så befogenheten skriver du inte i fullmakten.
När din vän kommer tillbaka så säger han har köpt bilen, men för 105 000 kronor då säljaren var en skicklig förhandlare. Sedan säger han även att säljaren hade även en båt som han passade på att köpa åt dig till ett mycket bra pris.
Din vän har överskridit sin behörighet genom att även köpa båten. Fullmakten gällde endast bilen – han hade inte behörighet att köpa båten. Om tredje man är i god tro vid genomförandet av affären så är du bunden av köpet. I detta fall kan du lämna tillbaka båten då tredje man är i ond tro pga att det i fullmakten endast stod att din vän endast skulle köpa bilen, dvs han visste att din vän inte fick köpa båten.
Din vän har även överskridit sin befogenhet. Du hade ju sagt till honom att han inte skulle betala mer än 100 000 kronor. Om tredje man är i god tro vid genomförandet av affären så är du bunden av köpet.
Här är det svårare att bevisa att tredje man var i ond tro, dvs visste tredje man att din vän betalat mer än fick betala för bilen (överskridit sin befogenhet). I detta exempel är det endast fråga om 5 000 kronor så det är mycket svårt att bevisa att tredje man var i ond tro vid försäljningen.
En fullmakt kan få långtgående konsekvenser för fullmaktsgivaren. Därför är det viktigt att noga överväga hur fullmakten utformas och till vem den ges.