Formkrav och bevittning
Inga särskilda formkrav krävs för de flesta fullmakter för dessa ska vara gällande. Inte heller finns det något krav på att en fullmakt ska vara bevittnad för att vara giltig.
Endast för fullmakter för köp, byte eller gåva av fast egendom och bostadsrätt ställs krav på att fullmakten både ska vara skriftligt och bevittnad för att den ska vara giltig. Enligt 2 kap 27 § avtalslagen gäller följande:
”Fullmakt att sluta avtal om köp, byte eller gåva av fast egendom skall vara skriftlig. Har sådan fullmakt blivit, efter ty i 16 och 17 §§ sägs, återkallad eller för kraftlös förklarad, vare fullmakten utan verkan.”
Krav på underskrift
Har man upprättat en skriftlig fullmakt så måste denna vara undertecknad för att vara giltig.
Bevittnad fullmakt
En fullmakt som är bevittnad har större bevisvärde än om den inte är det. Därav kan det vara klokt att få sin fullmakt bevittnad.
Begränsning av fullmakt
Fullmakten kan vara begränsad till visst ämnesområde, till visst ärende eller till viss tid, vilket ska anges. Om fullmakten inte är tidsbegränsad gäller den tills den återkallas. En fullmakt återkallas på samma sätt som den gavs. Bästa sättet att återkalla en skriftlig fullmakt är att riva originalet.
Överlåta fullmakt
En fullmaktstagare som har fått en fullmakt kan inte utan tillåtelse från fullmaktsgivaren överlåta fullmakten på en annan person.
Bodelningsfullmakt.
Hej. Jag behöver skriva fullmakt till min syster i Ryssland att hon kan göra ärande med pension myndygheten, Dessutom behöver jag intyg att jag lever och inte jobbar, Vad ska jag hitta allt?